Kira sözleşmesi, adliye salonları kiracı ve ev sahiplerinin açtığı hukuki davalarla dolup taşarken ev kiralarken en çok dikkat edilmesi gereken konulardan biri.
Ev bizim yaşam alanımız ve en huzurlu olmamız gereken yerdir. Ne yazık ki her şey evi beğenip taşınma işlerini ayarlamakla bitmiyor. Bu noktalara gelmeden hemen önce hem ev sahibinin hem de kiracının haklarını koruyan resmi bir protokol imzalamak çok önemli. Neticede her iki tarafın da karşıdaki kişiden belirli beklentileri ve her iki tarafın da bazı yükümlülükleri var.
Ev sahibi ile kiracı birbirlerini daha önceden tanıyor olsa bile oluşabilecek herhangi bir probleme karşı elde yazılı bir belge bulundurmak önemli. O halde kira sözleşmesi nasıl yapılır ve yapılırken nelere dikkat edilmelidir inceleyelim.
Kira sözleşmesi nereden alınır?
Kira sözleşmesi aslında ulaşması o kadar zor bir şey değil. Kırtasiyelerden rahatlıkla karşılıklı hakları koruyan bir sözleşme satın alabilirsin. İptal etmek istediğin maddeleri çıkarabilir ve kira tutarı, depozito, evin nasıl teslim edileceği, ne kadar süreyle sözleşme imzalandığı gibi boşlukları da iki taraf bir araya gelerek doldurabilir. Diğer yandan avukatlar aracılığıyla kanuna uygun bir şekilde iki nüsha kendi şartlarınızı içeren bir protokol de düzenleyebilirsin.
Olası bir aksilikte ya da kafa karışıklığında sözleşmeyi karşı tarafa kanıt olarak sunup hakkını arayabilirsin.
Kira sözleşmesinde nelere dikkat etmek gerekir?
- Her şeyden önce, kira sözleşmesini imzaladığın kişinin mülkün gerçek sahibi olup olmadığından emin olmalısın. Her iki tarafın da kimlik bilgilerinin gerçekliğini teyit etmekte fayda var.
- İmzaladığın protokolde yazan adresin, tuttuğun evin adresi olduğundan emin ol.
- Kira kontratının süresi oldukça önemli. Kira kontratları genellikle bir yıllık olarak imzalanır. Uzun vadeli sözleşmelerde sözleşme sonuna kadar aynı şartlara tabi olacağını unutmamalısın.
- Kiranın ödenmesi de en önemli konular arasında. Kirayı bir banka hesabına yatırmak her şeyin resmi ve güvenli olması açısından en doğru seçenek. Konut kiralarında elden ödenecek kiraların yaratabileceği olumsuz durumları göz önünde bulundurmakta fayda var. İş yeri kiralarının ise bankaya ödenmek zorunda olduğunu hatırlatmalıyız. Kiraların hangi periyotlarda ve ayın kaçında ödeneceği gibi ince hususlara da dikkat etmelisin.
- Depozito söz konusuysa hangi nedenden dolayı ve nelere karşılık (klima, kombi, ankastre set vb.) alındığı ve hangi şartlarda geri ödeme yapılacağı hususunda her iki taraf da net olmalı.
- Kiracının apartmandaki giderlere dahil edilmesi ve mevcut demirbaşları kullanımı konusunda net olan maddeler eklenmeli.
- Kiracının, evi bir başkasına devretme ya da kiralama hakkı yoktur. Bununla ilgili de madde düzenlemeleri titizlikle incelenmeli.
- Karşılıklı mağduriyet durumu yaratılmaması için kiracılar doğalgaz, su ve elektrik aboneliklerini üzerlerine almalı.
- Tadilat durumlarında ev sahibinin bilgisinin ve rızasının olması gerekmekte. Bunun için de ev içi kullanımına dair gösterilecek titizlikler sözleşmede detaylı olarak belirtilmeli.
- Ev sahibi, isterse hangi olumsuz ve kanuna aykırı durumların yaşanması halinde kiracının evi tahliye etmesini gerektiğini de madde olarak ekleyebilir.
- Sözleşmenin bitiminde evin nasıl boşaltılacağı ya da nasıl bir zam politikasıyla yenileneceği gibi hususlarda da net olmakta fayda var.